Nocne marki bardziej zagrożone cukrzycą
2 kwietnia 2015, 11:35W przypadku sów ryzyko wystąpienia cukrzycy, zespołu metabolicznego i sarkopenii jest wyższe niż dla skowronków. Dzieje się tak nawet przy porównywalnej ilości snu.
Ewolucyjny związek między dietą a kwasowością żołądka
30 lipca 2015, 11:17Analiza kwasowości żołądka i diety u ptaków oraz ssaków pokazuje, że wysoka kwasowość wyewoluowała nie po to, by pomóc w trawieniu, ale by chronić przed zatruciem.
Chemiczne sygnały z potu ostrzegają przed agresją
5 stycznia 2016, 12:47Związki chemiczne z potu mogą nas przestrzegać przed agresywnymi osobami.
Olsztyńscy naukowcy pracują nad preparatem odżywczo-leczniczym dla autyków i alergików
10 maja 2016, 06:03Olsztyńscy naukowcy pracują nad preparatem odżywczo-leczniczym dla autyków i alergików. Głównym założeniem badań jest stworzenie odżywki, która ma być ogólnie dostępna i niedroga - przekonują naukowcy.
Najstarszy człowiek świata ma 145 lat?
31 sierpnia 2016, 06:01Zgodnie z danymi zamieszczonymi na dowodzie osobistym, Mbah Gotho ze Sragen na Jawie przyszedł na świat 31 grudnia 1870 r. Urzędnicy z lokalnego Biura Archiwów, którzy widzieli opublikowaną w Sieci datę urodzin sędziwego pana Gotho, przejrzeli dokumenty i stwierdzili, że jest ona prawdziwa.
Otyli nie chcą się ruszać?
4 stycznia 2017, 11:54Otyłe myszy mogą się poruszać, ale tego nie robią. Alexxai Kravitz z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia (NIH), który prowadził badania na tych zwierzętach stwierdził, że nie tyle zwiększona waga upośledza naszą zdolność do poruszania się, ale zachodzące po przytyciu zmiany w mózgu powodują, że nie chcemy się ruszać.
Zaparzona na sposób włoski kawa chroni przed rakiem prostaty
26 kwietnia 2017, 09:52Badania przeprowadzone na 7000 włoskich mężczyzn dowodzą, że włoska kawa chroni przed rakiem prostaty. U tych panów, którzy codziennie pili ponad 3 filiżanki kawy zauważono ponad 50-procentowy spadek ryzyka rozwoju nowotworu prostaty. Co ważne, kawa powinna być przygotowana na sposób włoski.
Większość światowego miodu jest zanieczyszczona pestycydami
6 października 2017, 12:19Pestycydy atakujące układ nerwowy pszczół zostały znalezione w 75% próbkach miodu z całego świata. To pokazuje, jak bardzo zagrożone są pszczoły, jeden z głównych zapylaczy na Ziemi. Koncentracja szkodliwych substancji odkrytych w 198 próbkach jest mniejsza niż bezpieczna granica dopuszczona w Unii Europejskiej, zatem jedząc miód najprawdopodobniej nie narażamy własnego zdrowia
Lizanie ratuje życie rannym mrówkom
14 lutego 2018, 10:47Mrówki z gatunku Megaponera analis prowadzą niebezpieczne życie. Wielokrotnie w ciągu dnia oddziały liczące 200-600 żołnierzy są wysyłane na polowanie na termity. Wyciągają je z gniazd i przynoszą do mrowisk. Termity mają jednak potężne szczęki, którymi mogą zadawać śmiertelne rany. Mrówki często więc tracą kończyny.
Przerwano badania nad zdrowotnymi korzyściami z picia alkoholu
20 czerwca 2018, 09:22Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia (NIH) przerwały kontrowersyjne badania, na które przeznaczono 100 milionów dolarów, a których celem było sprawdzenie, czy codzienne picie niewielkich dawek alkoholu poprawia zdrowie. Badania przerwano po tym, jak specjalny panel doradczy NIH jednogłośnie opowiedział się przeciwko ich dalszemu prowadzeniu